Ja een vereniging kan mensen in dienst nemen. Een vereniging kan ook een directeur hebben. Dat vergt wel meer betrokkenheid van het bestuur.
- Directeur bij vereniging
- Arbeidsovereenkomst
- Directiereglement
- Raad van Toezicht bij een vereniging
- Personeel bij vereniging
Directeur bij vereniging
Een vereniging kan een directeur hebben. Die persoon kan op de loonlijst van de vereniging staan, of via een ZZP-achtige constructie voor de vereniging werken. Een dergelijke directeur zie je bij grote verenigingen, zoals professionele sportorganisaties. Ook brancheverenigingen hebben vaak een directeur in dienst.
De vereniging treedt op als werkgever. De directeur krijgt bepaalde bevoegdheden die normaal gesproken bij het verenigingsbestuur van de vereniging zouden liggen. Ook bevoegdheden van de algemene vergadering kunnen naar de directeur gaan.
De verhouding en bevoegdheden van de directeur wil je goed regelen, de zogenaamde governance moet goed geregeld zijn. Je heebt nodig:
- een arbeidsovereenkomst met de directeur of een overeenkomst van opdracht als dit een ZZP-er is
- een directiereglement waarin de bevoegdheden van de directeur zijn afgebakend
- mogelijk een Raad van Toezicht.
Arbeidsovereenkomst
De vereniging gaat optreden als werkgever. Zij sluit met de directeur een arbeidsovereenkomst. Er ontstaat een gezagsverhouding met de directeur. De taakinvulling zal in een taakomschrijving komen te staan en de bevoegdheden van de directeur meestal in een directiereglement.
Gaat de directeur werken als ZZP-er of via een BV? Dan maak je een overeenkomst van opdracht. De kern daarvan is dat er juist geen gezagsverhouding mag ontstaan.
Arbeidsovereenkomst directeur vereniging
Ook een vereniging kan personeel hebben, waaronder een directeur. De arbeidsovereenkomst met een directeur is altijd bijzonder. Hiermee regel je namelijk ook de bevoegdheden van die directeur. Door een goede arbeidsovereenkomst kan je als vereniging beter overzien wat je tekent.
Directiereglement
In een directiereglement bepaal je de bevoegdheden van de directeur. Statutair liggen alle bevoegdheden bij de Algemene vergadering en het bestuur. Je gaat een deel van die bevoegdheden overdragen aan de directeur, dat noem je delegatie.
De exacte invulling is natuurlijk bepaald door de omvang van de organisatie en het doel van de vereniging. Bedenk in het algemeen dat een directeur de dagelijkse leiding heeft van de organisatie. Daarbinnen is vrijheid en daarbuiten is dan toestemming nodig.
Raad van Toezicht bij een vereniging
Een Raad van Toezicht is een orgaan dat in gebruik is bij een organisatie waarin de directeur een eigen bevoegdheid heeft. De directeur is de daadwerkelijke leidinggevende in de organisatie. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directeur-bestuurder. De RvT houdt marginaal toezicht, dus kijkt vooral of de directeur zich houdt aan de bevoegdheden.
Bij een stichting is het RvT model veel in gebruik. Daar is dan geen sprake van een stichtingsbestuur. De stichting kent een directeur-bestuurder en een RvT. Bij de vereniging is dat niet op deze manier mogelijk. Er is immers altijd de Algemene Vergadering die uiteindelijk de besluiten moet nemen. Je krijgt dan een RvT die toezicht houdt op de directeur en die verslag uitbrengt aan de Algemene Vergadering. De RvT functioneert als de feitelijke leidinggevende voor de directeur.
Personeel bij vereniging
Zoals de vereniging een directeur in dienst kan hebben, kan zij dus ook overige personeelsleden in dienst hebben. Dat kan met of zonder directeur. Heb je een directeur dan is het gebruikelijk dat de directeur zelf binnen het budget personeel aan kan nemen. Is er geen directeur dan zal het verenigingsbestuur het personeel aannemen en eventueel ook aansturen.