Waarom moet je de statuten aanpassen?
Statuten van een schaatsvereniging zijn na verloop van tijd verouderd. Ze passen dan niet meer goed bij de huidige samenleving. Bovendien zijn er externe factoren die dwingen tot aanpassing. Zo heeft de KNSB een nieuw model voor statuten ontworpen. Ook is er geen grote wetswijziging voor verenigingen geweest de WBTR.
Er zijn in ieder geval vier inhoudelijke redenen om je statuten aan te passen:
- Je kunt formeel de ledenvergadering per e-mail uitschrijven;
- Jullie nieuwe statuten verwijzen naar de nieuwe KNSB statuten;
- De verenigingen zijn ook aangesloten bij het Instituut voor Sportrechtspraak;
- De statuten zijn helemaal bijgewerkt aan het nieuwe verenigingsrecht.
Waarom helemaal nieuwe statuten goedkoper zijn
Statuten zijn net een wetboek. Alle artikelen hebben een samenhang met elkaar. Als je bestaande statuten gaat wijzigen, dan moet je eerst de oude statuten overtikken, daarna de wijzigingen verwerken, dan alle verwijzingen nakijken, beoordelen of het eindresultaat voldoet aan de laatste wettelijke eisen. Zoals je begrijpt is dit een omslachtige en moeilijke oplossing. Die oplossing is dus duur. Daarom kies je hier voor compleet nieuwe statuten. Op hoofdpunten geef je de nieuwe wensen aan.
Achter de schermen is ons model al helemaal aangepast aan dat van de KNSB. Jouw antwoorden verwerken wij in dat nieuwe model.
Welke stappen moet je nemen?
Sommige stappen kun je omdraaien. Wij adviseren echter om deze stappen aan te houden.
- Laat de vergadering besluiten dat er nieuwe statuten moeten komen. Hierbij wijst de vergadering het bestuur of een commissie aan om dit voor te bereiden;
- Maak via de site nieuwe statuten voor jouw vereniging conform de modelstatuten voor schaatsverenigingen;
- Bekijk de nieuwe concept statuten en breng die in de algemene ledenvergadering (ALV);
- Leg de nieuwe statuten voor aan de KNSB. Deze stap en de vorige kun je ook omdraaien als dat praktischer uitkomt. De formele goedkeuring van de KNSB is nodig voordat de notaris kan passeren;
- Neem een besluit op de algemene vergadering om de nieuwe statuten vast te stellen;
- Maak de notulen van dat besluit;
- Laat de vergadering iemand van het bestuur machtigen de statuten te tekenen bij de notaris. Hoe minder bestuursleden hoe goedkoper, want ieder bestuurslid dat naar de notaris moet gaan, kost geld;
- Geef via de site opdracht aan de notaris om de statuten te passeren.
Zaken die je vooraf moet regelen
Je kunt alleen statuten van een schaatsvereniging wijzigen als je een aantal formele zaken eerst geregeld hebt. Het gaat dan om de volgende zaken:
- De bestaande statuten terugvinden. Het besluit hoe je de statuten kunt wijzigen moet gnomen volgens de regels van de oude statuten. Formeel moet je daarin dus kijken hoe je ze kunt wijzigen. Het kan ook zijn dat de notaris ze wil ontvangen;
- Controleer de Kamer van Koophandel. Staat het bestuur goed ingeschreven? De notaris zal straks de besluiten en notulen controleren met de inschrijving in het Handelsregister. Zorg dus dat de bestuurders correct staan vermeld;
- Controleer het UBO-register. Alle verenigingen moeten in het UBO-register hebben vermeld wie de bestuursleden zijn en daarmee de pseudo-UBO. Zonder die melding ben je in overtreding en kan de notaris niet verder.
Wij willen je graag helpen een de statuten te wijzigen op een manier die voldoet aan de eisen van de KNSB. Een vereniging heb je niet alleen. Dus wil je de zaken bespreken met anderen. Hieronder hebben we de belangrijkste besluiten die je moet nemen om se statuten te wijzigen op een rijtje gezet
Stappenplan statuten schaatsvereniging wijzigen.
- De naam
De vereniging moet een unieke naam hebben. Vaak ook heeft een vereniging een afgekorte naam. Je hoeft zeker niet de oude naam te wijzigen, maar dit is wel het moment al je dat wilt doen.
- Doelstelling
Alle bij de KNSB aangesloten verenigingen hebben dezelfde doelstellingen. Je hoeft die niet aan te passen, sterker je kunt die niet wijzigen. Wat je wel moet kiezen is of jullie een schaatsvereniging, skatevereniging of combinatie zijn.
- Leden
In het KNSB model kun je kiezen of je juniorleden wil hebben. Dan zijn ook jongeren zelfstandig lid. Meestal is dat vanaf 16 jaar. in dat geval hebben die jongeren ook zelfstandig stemrecht.
- Adres en dergelijke
Elke vereniging moet een adres hebben. De adressen van de bestuursleden worden niet openbaar gepubliceerd in het handelsregister. De notaris heeft altijd een adres nodig. Die moet namelijk de bestuursleden kunnen controleren in de openbare registers. Adreswijzigingen kun je zelf kosteloos doorgeven aan de Kamer van koophandel.
- De financiën
Boekjaar. Een KNSB boekjaar loopt normaal gesproken van 1 juli tot 30 juni. Je kunt kiezen voor een andere looptijd.