De informele vereniging
Informele verenigingen heb je in vele soorten en maten. Er zijn namelijk geen formele eisen voor deze vereniging. Iedere club mensen die regelmatig bij elkaar komt kun je een informele vereniging noemen. Zelfs de leesclub of de kaartclub is een informele vereniging.
De informele vereniging is geen rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de bestuurders helemaal persoonlijk aansprakelijk zijn. Je kunt dit enigszins beperken door in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.
Er zijn vele soorten verenigingen in juridische zin.
Zelf statuten maken
Je kunt dus ook zelf statuten opstellen. Dat hoeft niet bij de notaris. Sterker, er zijn dus helemaal geen eisen aan deze statuten. De WBTR is er niet op van toepassing want die ziet alleen op rechtspersonen. Kortom je kunt nog meer dan bij een formele vereniging de organisatie helemaal zelf vorm geven.
Dat gezegd hebbende. Wij bieden een model voor statuten voor een informele vereniging. Dat model bevat veel bepalingen die bij iedere vereniging van belang zijn. Omdat je een Word document ontvangt kun je dit model altijd nog zelf aanpassen.
Voorbeeld van een informele vereniging
De buurt heeft een gezamenlijke app-groep. Om de onderlinge samenhang verder te bevorderen organiseren ze eenmaal per jaar een buurt barbecue. Hier is al sprake van een informele vereniging. Deze vereniging is vermoedelijk in eerste instantie nog zonder bestuur. Er is iemand die de app-groep beheert. Mogelijk zijn er twee mensen die iets organiseren voor de barbecue.
Een dergelijke groep kan langzaam zich steeds verder ontwikkelen. Een algemeen statement van het doel, een pagina op social media, een paar mensen die steeds het voortouw nemen.
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Het is mogelijk om een informele vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor is dan wel vereist dat je statuten hebt opgesteld. Die statuten mogen dus onderhands zijn, zonder notaris. Omdat de informele vereniging geen rechtspersoon is hoef je geen UBO-melding te doen.
Door de inschrijving verlaag je de aansprakelijkheid. Je kunt namelijk inschrijven welke bestuursleden de vereniging kunnen verbinden en tot welk bedrag. Omdat dit hiermee kenbaar is voor de buitenwereld beperk je aansprakelijkheid die dit te boven gaat.
Stappenplan informele vereniging oprichten
De naam
De vereniging moet een unieke naam hebben. De naam van de nieuwe vereniging mag niet lijken op die van een bestaande vereniging of bedrijf. Bedenk ook dat een fantasienaam unieker is dan een beschrijvende naam. Voordat je de naam kiest kun je in het online handelsregister opzoeken of de naam niet reeds in gebruik is. Je kan ook opzoeken of de domeinnaam nog vrij is. Dat doe je op de website van SIDN.nl
Doelstelling
Er is een verschil tussen de doelen die je stelt in de statuten en de doelen die jullie jezelf als vereniging stelt. De doelstelling voor de statuten van de vereniging, de zogeheten statutaire doelstelling zet je vast. Je moet proberen om de doelstelling in de statuten concreet te houden en tegelijk niet te beperkt. Van een te beperkte doelstelling kun je later last hebben. Een korte uitleg.
Regionale beperking. Je wilt iets gaan doen in Deventer. Als je in de statuten nu zou opnemen dat de doelstelling van de vereniging is beperkt tot het hebben van een vereniging in Deventer, dan zit je daar voor altijd aan vast. Je mag namelijk als vereniging geen activiteiten uitvoeren die buiten de doelstelling van de vereniging vallen. Je kan het dan regionaal beter als volgt omschrijven: “een volkstuinvereniging in Deventer, of elders in Overijssel.”
Aard van de activiteiten. Je wilt iets gaan doen aan sport en spel. Als je de doelstelling te beperkt opschrijft dan kan je niet iets doen om bijvoorbeeld kinderen te helpen op een andere manier. Dus schrijf dan: “het organiseren van sport en spel, voorlichting of andere projecten.”
De doelstelling zoals jullie die als vereniging hanteren moet je proberen zo “SMART” mogelijk op te stellen. Dat wil zeggen dat je concrete doelstellingen formuleert die een bepaald doel nastreven met een meetbaar resultaat. Bovendien geef je een horizon aan. Dus: we willen binnen 3 jaar 150 leden hebben.
Middelen
Het doel van de vereniging mag niet zijn het maken van winst. De vereniging streeft iets na om te bereiken, anders dan het verdienen van geld. Dat wil niet zeggen dat een vereniging geen winst kan maken op bepaalde activiteiten. De kantine van de voetbalclub is een bron van inkomsten. De winst moet echter besteed worden aan het doel en kan dus niet uitgekeerd worden aan de oprichters, bestuurders of leden. Is dat wel je doel, dan moet je een coöperatie oprichten.
Je moet bedenken hoe je als vereniging aan geld komt. Alle verenigingen vragen een bijdrage aan de leden, de zogeheten contributie.
Adres en degelijke
Elke vereniging moet een adres hebben. De adressen van de bestuursleden worden niet openbaar gepubliceerd in het handelsregister. Het is altijd handig om een adres te hebben. Al was het maar voor post en bankzaken.
Bestuur
Wij gaan uit van een hele normale bestuursstructuur. Het verenigingsbestuur heeft de bevoegdheid om commissies in te stellen. Ons advies is ook om het bestuur niet te groot te maken. Hoe groter het bestuur, hoe langer de vergaderingen duren en hoe moeilijker het nemen van besluiten wordt. Maak liever ad hoc een commissie om meer mensen bij de vereniging te betrekken.
Hoeveel bestuurders? Het bestuur van een vereniging bestaat in ieder geval minimaal uit twee personen, maar drie is het meest gangbaar. In het algemeen is een oneven aantal bestuurders aan te raden. Bij eventuele besluiten waarover gestemd moet worden is er dan altijd een meerderheid.