Formaliseren vereniging
Jullie hebben al een vereniging, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Nu is het de tijd om die vereniging ook op te richten bij een notaris. Meestal is dat het gevolg van de strengere regels die banken hebben. De bank geeft geen zakelijke rekeningen meer aan informele verenigingen.
Het formaliseren van een verenging doe je als er al een vereniging is. In dat geval moet je namelijk de door jullie afgesproken regels volgen. Je hebt dan statuten opgesteld of andere interne regels. Wil je nu de vereniging voorzien van statuten bij de notaris, dan moet je die bestaande interne regels volgen.
Stappenplan
Het formaliseren van een verenging is iets ingewikkelder dan het oprichten. Dat geldt voor jou, maar ook voor de notaris. Je moet je aan de hand van het stappenplan dit proces goed organiseren.
Simpel en gratis stappenplan: vereniging formaliseren
Jullie willen de huidige informele vereniging wijzigen. Jullie willen verder als een rechtspersoon, een formele vereniging dus. Wij willen je graag helpen bij de stappen die je moet zetten om de vereniging te formaliseren.
De vereniging en het bestuur vorm jij niet alleen. Dus wil je de zaken bespreken met anderen. Hieronder hebben wij de belangrijkste besluiten die jullie moeten nemen om een vereniging te wijzigen op een rijtje gezet. Neem deze stappen met elkaar door.
De bestaande statuten
De eerste vraag is natuurlijk, hebben jullie al statuten of andere interne regels opgesteld binnen de informele vereniging?
Statuten zijn de interne regels van de vereniging. Die kunnen alleen gewijzigd worden op de manier zoals dat in de statuten staat beschreven. Dat geldt dus ook voor de wijziging waarbij je van informeel naar formeel overstapt. De procedure tot wijziging staat dus in jullie eigen statuten. Die staat niet in de wet. Meestal is de procedure als volgt. Het verenigingsbestuur doet een voorstel om de statuten te wijzigen. Dat voorstel stuurt zij aan de leden van de vereniging. De leden komen bij elkaar op een algemene vergadering waar vooraf dit agendapunt is geagendeerd. De leden moeten akkoord gaan met de wijziging.
Op dit punt verschillen de bestaande statuten per vereniging. Soms zijn er eisen aan het minimale aantal of percentage leden dat aanwezig moet zijn op de vergadering. Heel vaak moet er een bijzondere meerderheid, een zogeheten gekwalificeerde meerderheid, voor de wijziging stemmen. Ook zijn er meestal procedures voor het geval op de eerste vergadering niet aan deze eisen kan worden voldaan.
Hebben jullie geen statuten? Want dit is niet verplicht bij een informele vereniging. Dan mag je zelf besluiten hoe je een beslissing neemt. Het blijft zo dat de leden het besluit moeten nemen.
Doelstelling
Voor statuten moet je een doelstelling opnemen. Daarbij kan je aansluiten bij wat je op dit moment onderling hebt afgesproken. Nu moet die doelstelling zo zijn opgesteld dat die ook juridisch houdbaar zijn.
De doelstelling voor de statuten van de vereniging, de zogeheten statutaire doelstelling, zal straks door de notaris worden bekeken. Je moet proberen om de doelstelling in de statuten concreet te houden en tegelijk niet te beperkt. Van een te beperkte doelstelling kun je later last hebben. Een korte uitleg.
Regionale beperking. Je wilt iets gaan doen in Deventer. Als je in de statuten nu zou opnemen dat de doelstelling van de vereniging is beperkt tot een vereniging in Deventer, dan zit je daar voor altijd aan vast. Je mag namelijk als vereniging geen activiteiten uitvoeren die buiten de doelstelling van de vereniging vallen. Je kan het dan regionaal beter als volgt omschrijven: “een volkstuinvereniging in Deventer, of elders in Overijssel.”
Aard van de activiteiten. Je wilt iets gaan doen aan sport en spel. Als je de doelstelling te beperkt opschrijft dan kan je niet iets doen om bijvoorbeeld kinderen te helpen op een andere manier. Dus schrijf dan: “het organiseren van sport en spel, voorlichting of andere projecten.”
Jullie kunnen de doelstelling door ons laten beoordelen. Onze juristen doen dit gratis. Wij sturen binnen enkele dagen een gecontroleerde en mogelijk aangepaste doelstelling toe.
Middelen
Het doel van de vereniging mag niet zijn het maken van winst. De vereniging streeft iets na om te bereiken, anders dan het verdienen van geld. Dat wil niet zeggen dat een vereniging geen winst kan maken op bepaalde activiteiten. De kantine van de voetbalclub is een bron van inkomsten. De winst moet echter besteed worden aan het doel en kan dus niet uitgekeerd worden aan de oprichters, bestuurders of leden. Is dat wel je doel, dan moet je een coöperatie oprichten.
Je moet bedenken hoe je als vereniging aan geld komt. Alle verenigingen vragen een bijdrage aan de leden, de zogeheten contributie. De vereniging moet op zoek naar subsidies, donaties en andere inkomsten. Schrijf deze op, ook hier liefst ruim geformuleerd. De inkomsten die je in de statuten hebt staan, zijn de bronnen die zijn toegestaan voor de vereniging. Je bent dus niet verplicht die ook daadwerkelijk te gebruiken. Dus de vereniging kan zijn inkomsten verkrijgen uit sponsoring, dat wil niet zeggen dat dit verplicht is, maar alleen dat het mogelijk is.
Organisatie en bestuur
Als je toch de vereniging vastlegt, neem dan direct deze onderwerpen mee.
Bestuur. Wij gaan uit van een normale bestuursstructuur. Wel heeft het verenigingsbestuur de bevoegdheid om commissies in te stellen. Ons advies is ook om het bestuur niet te groot te maken. Hoe groter het bestuur, hoe langer de vergaderingen duren en hoe moeilijker het nemen van besluiten is. Maak liever ad hoc een commissie om meer mensen bij de vereniging te betrekken. Daarvoor kun je ook gebruik maken van een huishoudelijk reglement.
Hoeveel bestuurders? Het bestuur van een vereniging bestaat in ieder geval minimaal uit twee personen, maar minimaal drie is het meest gangbaar. Omdat jullie al een bestaande vereniging zijn, zal het meestal zo zijn dat de huidige bestuursleden aanblijven.
Zittingsduur bestuurders. Mogen de bestuurders voor eeuwig zitten? Als je een vereniging met alleen bekenden opricht vermoedelijk wel. Maar je kunt ook een beperking opnemen aan de zittingsduur. Daarbij kan je dan ook bepalen dat de termijn bijvoorbeeld eenmaal kan worden verlengd. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk weg moet, neem je in de statuten op dat het bestuur een schema opstelt.
Beloning bestuurders. Er zijn verschillende vergoedingen mogelijk. De eerste is standaard, de bestuurders kunnen hun onkosten die ze voor de vereniging maken declareren. Denk aan reiskosten of andere directe uitgaven. De tweede vorm is dat er een vergoeding is voor de bestuurders. Deze vergoeding is voor de tijd en moeite die de bestuurders investeren in de vereniging. De fiscus kent een vrijstelling voor vrijwilligers, je vindt de actuele cijfers op de site van De Belastingdienst.
Boekjaar. Een boekjaar loopt normaal gesproken van 1 januari tot 31 december. Je kan kiezen voor een andere looptijd. Bijvoorbeeld om het boekjaar gelijk te laten lopen met het seizoen van een sportvereniging. Dan loopt de begroting gelijk met het sportjaar.
Vergaderen. De nieuwe statuten maken het mogelijk dat je ook op andere manieren kan vergaderen. Bijvoorbeeld dat de oproep voor een vergadering niet meer via de post hoeft maar gewoon via de mail kan worden verzonden. Ook is het mogelijk om elektronisch te stemmen. Let op, dat is dus niet verplicht, de statuten zijn erop voorbereid dat dit mogelijk is.
Bijzondere fiscale wensen
ANBI of SBBI. Alleen formele verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid komen in aanmerking voor fiscale tegemoetkomingen. Het kan zijn dat je straks inkomsten wilt halen uit donaties. Er zijn twee verschillende fiscale statussen die hierbij van pas kunnen komen. De ANBI status is de meest interessante. De donateurs kunnen dan de giften aftrekken van de belasting. Om de ANBI status te ontvangen moet je als vereniging wel aan wat eisen voldoen.
Een SBBI is eigenlijk een zeer lichte vorm van ANBI. De giften aan een SBBI zijn voor de donateur niet aftrekbaar. De SBBI is zelf geen schenkbelasting verschuldigd.
Vastleggen van het besluit
Het besluit van de AV moet vastgelegd in notulen. Een model van die notulen vind je onderaan deze pagina. Hierna wijst het bestuur één van hen aan om de zaak bij de notaris te regelen. Op die manier spaar je op de kosten, er is dan namelijk slechts 1x ID controle noodzakelijk.
Redenen om te formaliseren
De belangrijkste redenen om te formaliseren zijn:
- bankrekening
- verzekering
- subsidie
Een informele vereniging kon in het verleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat kan nog steeds. Het is alleen wel lastiger om een bankrekening te openen op naam van de vereniging. Banken moeten voldoen aan veel regels om bijvoorbeeld witwassen tegen te gaan. Daarbij past de informele vereniging niet goed.
Ook een verzekering afsluiten is erg lastig zo niet onmogelijk. De informele vereniging is geen zelfstandige rechtspersoon. De aansprakelijkheid ligt dus bij de individuele bestuurders. Die zijn op deze manier niet te verzekeren.
Subsidie zal zelden worden verstrekt aan een informele vereniging. Mogelijk kun je een keer een bijdrage van een fonds ontvangen. Structurele en overheidssubsidies worden alleen verstrekt aan een rechtspersoon.
Eigenlijk is de tussenvorm waarbij je een informele vereniging bent, maar met zelf gemaakte statuten een beetje achterhaald. Het is inmiddels veel logischer om bij een goedkope aanbieder de vereniging door een notaris te laten vastleggen.
Gevolgen
Als je eenmaal een formele vereniging bent dan zijn er enkele formele regels waaraan je moet voldoen. Zo ben je verplicht jaarlijks een vergadering te houden. In die vergadering legt het bestuur verantwoording af aan de leden.
Omdat er vrijheid van vereniging is in Nederland zijn er verder niet heel veel wettelijke verplichtingen.
Nieuwe statuten
Er zijn zoveel regels waaraan statuten van een vereniging moeten voldoen dat wij altijd hele nieuwe statuten opstellen. In dat model kun je prima de oude doelstelling bijvoorbeeld opnemen. De rest van ons model voldoet dat weer helemaal aan de laatste regels van de WBTR en dergelijke. Het model verwijst ook naar de oude oprichting.
Hulp bij formaliseren vereniging
Wij kunnen jullie helpen bij het formaliseren van de vereniging. Wij lezen de bestaande regels of statuten voor je door en nemen de te nemen besluiten met jullie door. We zorgen dat alles op de juiste manier is voorbereid voordat je naar de notaris gaat.
Hiervoor moet je dan abonnee op verenigingen.nl worden. In het lidmaatschap zit de begeleiding inbegrepen.
Notulen vereniging formaliseren
Je wilt de informele vereniging omzetten naar een formele vereniging. De algemene vergadering moet hiermee instemmen. Stuur voor de vergadering de concept statuten naar de leden. De algemene vergadering neemt een besluit over het formaliseren. Dit besluit moet worden vastgelegd in notulen.