Als je gaat collecteren zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Waar ga je collecteren, wanneer, met wie? Als je voor iemands voordeur staat wees dan beleefd. Stel jezelf voor en geef informatie over het goede doel. Lees hier 9 tips om te collecteren!
- Collecteer in jouw eigen straat
- Kies het juiste tijdstip
- Neem wat afstand
- Stel je persoonlijk voor
- Geef informatie
- Keer later terug om te collecteren
- Neem een kind mee tijdens het collecteren
- Geen voet tussen de deur
- Bedank vriendelijk voor de bijdrage
Collecteer in jouw eigen straat
Als je collecteert, werkt het het beste als je dat doet bij mensen die je goed kent. Een bekend gezicht nodigt eerder uit om wat te geven. Collecteer daarom bij voorkeur in jouw eigen straat.
Kies het juiste tijdstip
Aan het einde van de dag zijn de meeste mensen thuis. Op dat moment wordt er veel gecollecteerd. Maar let er niet alleen op of iemand thuis is. Houd er bijvoorbeeld ook rekening mee dat om 19.00 uur ’s avonds veel kinderen naar bed gebracht worden of net op bed liggen. Jouw komst om die tijd kan door ouders met jonge kinderen als storend ervaren worden.
Neem wat afstand
Als collectant ben je een gast aan de deur. Vaak begeef je je al op een stukje eigen terrein (bijvoorbeeld de voortuin). Bel aan en zet een stapje achteruit. Als je vlak achter de deur blijft staan, sta je wel erg dichtbij en dat kan opdringerig overkomen.
Stel je persoonlijk voor
Glimlach vriendelijk, noem je naam en vertel waarvoor je collecteert. Ga er niet vanuit dat mensen wel aan jouw collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Je naam noemen (dit doet bijna niemand), maakt het nét een beetje persoonlijker. Dus: ‘Goedenavond, mijn naam is… en ik collecteer voor…’. Terwijl je jouw naam noemt, kan je jouw legitimatie laten zien als ze daarom vragen. Maar dat is niet verplicht.
Geef informatie
Mensen stellen er prijs op te weten waar ze nu eigenlijk aan doneren. Vertel hen waar hun gift voor wordt gebruikt. Heb je een folder van de vereniging ter beschikking, dan helpt dat ook bij jouw presentatie. Duidelijke informatie motiveert mensen zeker tot geven.
Keer later terug om te collecteren
Maak een lijstje van de adressen waar je hebt aangebeld, maar waar niet werd opengedaan. Wellicht waren deze mensen bezig of niet thuis. Schrijf het tijdstip erbij. Mogelijk komt een andere tijd beter voor hen uit. Als mensen wel opendoen, maar zeggen dat ze geen kleingeld in huis hebben, kan je een tijdstip afspreken dat je terugkeert. Eventueel kan je hen een kaartje of een folder geven met het gironummer van het doel.
Tegenwoordig kan je ook doneren door gebruik te maken van een QR-code. Mensen kunnen deze scannen met hun mobiel en direct een bedrag overmaken.
Neem een kind mee tijdens het collecteren
Dit is een beproefde methode die onder andere met succes wordt gebruikt door Jehova’s getuigen. Het zien van kinderen werkt op de gemoederen van veel mensen. Maar los daarvan is het voor een kind een leuke ervaring. Het maakt hen vrij in het contact met mensen. Verder geef je een goed voorbeeld dat ze later gemakkelijk opvolgen. Maak er echter geen must van. Laat hen thuis als ze moe zijn of als het vies weer is.
De kinderen kunnen zelf ook iets vertellen over de vereniging en waarom ze het daar zo naar hun zin hebben.
Geen voet tussen de deur
Natuurlijk wil je zoveel mogelijk binnenhalen voor jouw goede doel, maar zorg ervoor dat je jezelf niet opdringt. De spreekwoordelijke voet tussen de deur past niet bij collectanten. Heb respect voor ieders keuze om wel of niet te doneren.
Bedank vriendelijk voor de bijdrage
Of je nu een handje losgeld hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee mensen het geven. Bedankt altijd vriendelijk voor elke gift die je ontvangt. En zelfs als iemand niets geeft, is beleefdheid wenselijk. In dat geval is het goed om te zeggen dat je dit geen probleem vindt en kan je hen toch bedanken voor hun tijd.