In 2023 heeft 49% van de Nederlandse bevolking vanaf 15 jaar of ouder minstens één keer vrijwilligerswerk verricht. Hiermee is het percentage mensen dat aan vrijwilligerswerk doet weer terug op het niveau van voor Corona.
- Vrijwilligers
- Achtergrond vrijwilligers
- Tevredenheid vrijwilligers
- Aantallen vrijwilligers
- CBS Cijfers vrijwilligers
- Platform vrijwillige inzet
Vrijwilligers
Nederland is een land van vrijwilligers. Het maatschappelijk leven draait op vrijwilligers. Bij de sport, de school, het welzijnswerk zijn heel veel vrijwilligers. Maar ook in musea, dierentuinen en zoveel andere voorzieningen zijn vrijwilligers aan de slag.
Het leek erop dat in de afgelopen jaren het percentage Nederlanders dat zich inzet als vrijwilliger iets aan het dalen was. Al jaren schommelde dit percentage rond de 49%. In 2019 was het percentage nog 47%, in 2020 was het gedaald tot 44% en in 2021 zelfs tot 39%. In 2022 is dit aantal een beetje gestegen, naar 41%. Waarna het in 2023 verder door is gestegen naar weer het oude 49%. De cijfers zijn afkomstig van het CBS.
Achtergrond vrijwilligers
Het CBS onderzoek geeft duidelijke verschillen aan in de bereidheid van mensen om vrijwilligerswerk te verrichten. Voor verenigingen is dat een gegeven. Zoek je dus vrijwilligers, dan kun je aan de hand van het CBS rapport kijken welke groepen het meest in aanmerking komen.
Niet geheel verrassend blijken mensen van middelbare leeftijd de meeste vrijwilligerstijd te besteden op de scholen en sportclubs van hun kinderen. Deze mensen geven ook aan dat zij vaker incidenteel vrijwilligerswerk doen. Oudere vrijwilligers besteden veel meer tijd aan hun vrijwilligerswerk.
Wensen van vrijwilligers
In 2023 is ook aan vrijwilligers gevraagd wat zij belangrijk vinden dat de vereniging of organisatie waarvoor zij vrijwilligerswerk deden, voor ze regelt of terugdoet. Bijna de helft vindt het belangrijk dat ze een compliment of bedankje als waardering krijgen. Bijna 30 procent vindt vrijheid om het werk naar eigen inzicht in te vullen van belang. Slechts 5 procent hecht er waarde aan dat er een financiële vergoeding tegenover staat.
Oudere vrijwilligers vinden een compliment of bedankje minder vaak belangrijk dan jongere vrijwilligers. Daarentegen vinden jongere vrijwilligers een financiële vergoeding, een cadeau of attentie, en een heldere taakomschrijving vaker van belang dan oudere.
Tevredenheid vrijwilligers
Het CBS deed in 2020 een onderzoek naar de tevredenheid van vrijwilligers en vroeg ook of ze verder willen gaan. De conclusie is dat de meeste vrijwilligers tevreden zijn. Uitgesplitst naar soort vrijwilligerswerk zijn er wel kleine verschillen, maar alle groepen zitten boven een 7 en onder een 8.
Kerken, moskeeën en dergelijke scoren hoog in tevredenheid van de vrijwilligers. Belangrijk voor die organisaties is ook te weten dat een zeer groot deel van de mensen aangeeft ook volgend jaar nog actief te zullen zijn.
Aantallen vrijwilligers
Een groot deel van de Nederlandse bevolking van 15 jaar of ouder zet zich in als vrijwilliger bij een organisatie of een vereniging. Zij gaven aan minstens één keer per jaar actief te zijn als vrijwilliger. De vrijwilligers waren met name actief op het gebied van sportverenigingen, scholen, verzorging, jeugdwerk en bij levensbeschouwelijke organisaties. Een fors deel van de vrijwilligers is zelfs iedere week minimaal vier uur bezig als vrijwilliger. Die laatste groep bestaat vooral uit ouderen die zich inzetten in de zorg.
CBS Cijfers vrijwilligers
Het CBS doet een jaarlijks onderzoek naar de aantallen vrijwilligers in Nederland. Het rapport komt altijd het jaar volgend op het onderzoek uit. Dus het rapport over 2019 komt in 2020 uit.
Jaar | Bron |
---|---|
2024 (over 2023) | CBS Onderzoek |
2021 (over 2020) | CBS Onderzoek |
2020 (0ver 2019) | CBS onderzoek |
Platform vrijwillige inzet
Het Platform vrijwillige inzet is een organisatie die zich inzet voor de belangen van vrijwilligers. Ook zij schreven een bericht over het aantal vrijwilligers.
Lees: Wat is een vrijwilliger?
Vrijwilligersovereenkomst
Overeenkomst tussen een vereniging en een vrijwilliger. Regelt de rechten en plichten die bij serieus vrijwilligerswerk spelen. Zo maak je vrijwilligerswerk ook minder vrijblijvend. Beide zetten hun verwachtingen en verplichtingen duidelijk op papier.