Een gebroken boekjaar is een boekjaar dat niet gelijk loopt met het kalenderjaar. Het boekjaar loopt dan bijvoorbeeld van 1 augustus tot en met 31 juli. Een gebroken boekjaar kan beter aansluiten bij de activiteiten van de vereniging.
Een gebroken boekjaar
Bij het oprichten van jouw vereniging kan je in de statuten opnemen dat je een gebroken boekjaar wil. Dit houdt in dat het boekjaar niet van 1 januari tot en met 31 december loopt, maar vanaf een afwijkende datum. Bijvoorbeeld van 1 augustus tot en met 31 juli. Dit kan het geval zijn als je wilt dat het boekjaar gelijk loopt met bijvoorbeeld een sportseizoen of een handelsseizoen.
Het voordeel hiervan is is dat je het hele seizoen in een jaarverslag overzichtelijk hebt. In plaats van twee halve seizoenen. Het boekjaar is gekoppeld aan de jaarvergadering en de regels die daarvoor gelden.
Houd er wel rekening mee dat koepelorganisatie eisen kunnen stellen aan de boekhouding. Hierbij zijn vaak regels voor welke periode is toegestaan als boekjaar.
Activiteiten gelijk aan begroting
Financiële mensen willen graag dat de financiën zo goed mogelijk aansluiten bij de werkelijke activiteiten. Bij een sportvereniging is dat het sportjaar. Het is natuurlijk heel inzichtelijk als de begroting dan gelijk loopt met dat sportjaar. Dat kan dan een gebroken boekjaar zijn. Bijvoorbeeld omdat er in dat jaar extra uitgaven zijn door een promotie naar en hogere klasse. Zou het boekjaar gelijk zijn aan het kalenderjaar dan sluit de begroting niet aan bij de nieuwe activiteiten.
Nadeel gebroken boekjaar
Het nadeel van zo’n gebroken boekjaar is dat de jaarvergadering van de vereniging in de vakantieperiode kan vallen. Zeker bij sportverenigingen zal dit het geval zijn. Houd hier dus wel rekening mee.