Stageovereenkomst
De stageovereenkomst tussen de stagiair en de vereniging waar deze stage gaat lopen. De overeenkomst heeft een door jou te bepalen duur. In een stagecontract regel je een aantal zaken die specifiek zijn voor een stage. Bijvoorbeeld het doel van de stage. En de begeleiding van de stagiair. Ook belangrijk is dat je op deze wijze overeenkomt dat er geen arbeidsovereenkomst is. Tegelijk wil je als werkgever wel een aantal zaken gedekt hebben, zoals de aansprakelijkheid en geheimhouding.
Wat je zelf moet opnemen in dit contract
Natuurlijk de gegevens van de stagiair en van de vereniging. Je moet zelf een omschrijving van de stage opstellen en de duur en stagevergoeding bepalen. De stage kan tussentijds worden beƫindigd.
Samenvatting
Bepalingen over onder meer:
- de ingangsdatum en duur van de stage;
- een omschrijving van de werkzaamheden;
- verplichtingen van de stagiair;
- beloning;
- geheimhouding.
Context voor stageovereenkomst
De vereniging geeft een stageplek en stagebegeleiding aan een stagiair. Er is een vergoeding afgesproken en de duur van de stageperiode. De stageovereenkomst is niet in de wet geregeld. Er bestaat geen recht op een wettelijke minimale vergoeding. Er is altijd een risico dat de stage uiteindelijk geen leerdoel heeft. Dan kan de stage aangemerkt worden als een arbeidscontract. Meestal regel je een stageplek samen met een opleidingsinstelling. Die zorgen bijvoorbeeld voor een stageplan. Daardoor staat bijvoorbeeld al vast dat de stage een leerdoel heeft. Bij de meeste stages zijn dus drie partijen betrokken: de vereniging, de stagiair en de school of opleiding.
Pas daarom op:
- de stage moet boventallig zijn
- productieve arbeid moet geen doel zijn
- de beloning mag niet te hoog zijn
Als achteraf een rechter bepaalt dat de stageovereenkomst alsnog een arbeidsovereenkomst is heeft dat grote gevolgen. Er moeten premies betaald en de opzegtermijnen van het arbeidsrecht zijn van toepassing.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.