- Beoordeel de kwaliteit van jouw VvE
- Hulpmiddel voor bestuur
- Hulpmiddel voor VvE-leden
- Welke checklists zijn er?
- Meer uitgebreide informatie
Beoordeel de kwaliteit van jouw VvE
Het bestuur van een Vereniging van Eigenaren (VvE) moet van veel markten thuis zijn. Elke VvE heeft immers te maken met een veelheid van regels op het gebied van onder andere organisatie, financiën, onderhoud, verzekeringen en verenigingsrecht. Die regels staan verspreid in het Burgerlijk Wetboek, in de splitsingsakte en het modelreglement. En soms ook nog in het huishoudelijk reglement. Niet zo heel overzichtelijk dus en bovendien nogal ingewikkeld verwoord. Rechten, plichten en regels van de VvE.
Hulpmiddel voor bestuur
Er is een reële kans dat het bestuur van een Vereniging van Eigenaren door de bomen het bos niet meer goed ziet. Of één of meer belangrijke bomen over het hoofd ziet. Er zijn online checklists die je als bestuur kunnen helpen om na te gaan in hoeverre jouw VvE aan de regelgeving voldoet en risico’s voldoende in de greep heeft.
Hulpmiddel voor VvE-leden
Met name voor aspirant-kopers van een appartement is het handig om aan de hand van een checklist na te gaan hoe de kwaliteit van een VvE is. Dat geldt des te meer als de aspirant-koper nog niet eerder met een VvE te maken heeft gehad. Maar ook voor appartementseigenaren die al langer lid zijn van een VvE is het nuttig om de kwaliteit van hun VvE te beoordelen. Op de jaarlijkse vergadering heeft ieder lid immers gelegenheid om verbeterpunten naar voren te brengen.
Welke checklists zijn er?
Wij vonden voor jou de volgende checklists:
• VvE-OK-test van onder meer de gemeente Rotterdam: VvE-OK-test;
• VvE-meter van Stichting VvE-Belang, belangenorganisatie voor appartementseigenaren: VvE-meter.
Meer uitgebreide informatie
De genoemde checklists kunnen een heel handig hulpmiddel zijn voor bestuurders en (aspirant-)eigenaars van appartementen. Met name over de onderdelen waarop jouw VvE niet goed scoort, zal je méér willen lezen.